Saturday 15 March 2014

“ လက္ဖက္ရည္ဋီကာ . . . ”


 

ဦးဟန္ၾကည္က လက္ဖက္ရည္မႀကဳိက္တတ္တာေၾကာင့္ လက္ဖက္ရည္သိပ္မေသာက္ျဖစ္ဘူးေပါ့ဗ်ာ...အဲ စိတ္ကူးေပါက္ရင္ေတာ့လည္း ေပါင္းခံေရေလးဘာေလး မွီ၀ဲေပသေပါ့...ထားပါေတာ့... း)

ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ လက္ဖက္ရည္ဆိုင္ယဥ္ေက်းမႈက ဘယ္ေခတ္ေလာက္က စထြန္းကားခဲ့တယ္ေတာ့ မေျပာတတ္ဘူး…ဦးဟန္ၾကည္တို႔ လူလားေျမာက္တဲ့အခ်ိန္ေရာက္ေတာ့ လက္ဖက္ရည္ယဥ္ေက်းမႈက အေတာ္ထြန္းကားေနၿပီ…ရပ္ကြက္တစ္ခုမွာ လက္ဖက္ရည္ဆိုင္ ေလးငါးဆိုင္ကေတာ့ အနည္းဆံုး…အႏွီေခတ္တုန္းကေတာ့ လက္ဖက္ရည္ဆိုင္ထုိုင္တယ္ဆိုတာ ၀န္ထမ္းေတြရဲ႕ ဖက္ရွင္…အႏွီေခတ္က ၀န္ထမ္းဆုိတာကလည္း ေျပာေလာက္ေအာင္ အလုပ္သိပ္မ်ားသလို သည္ဘက္ေခတ္ေတြလို ဘီယာယဥ္ေက်းမႈကလည္း ေခတ္စားေသးတာမွ မဟုတ္ဘဲကိုး…ဘာကိစၥ ညာကိစၥကေလးေတြ ေအာင္ျမင္ခ်င္ရင္ လက္ဖက္ရည္ဖိုးေပးရင္ အိုေခၿပီဆိုတဲ့ေခတ္…

သည္ဘက္ေခတ္ေရာက္လာေတာ့ လက္ဖက္ရည္ဆိုင္ေတြ ဆိုင္ေတြဆိုတာကလည္း လမ္းတစ္လမ္းမွာ ေလးငါးေျခာက္ဆိုင္ အၿပဳိင္ရွိလာၾကေတာ့တာမို႔ သူ႔ထက္ငါ လူ၀င္မ်ားေအာင္ အသည္းအသန္ ႀကဳိးစားၾကရေတာ့တာကိုး...အျပင္အဆင္ အရသာေတြ ေကာင္းသည္ထက္ေကာင္းေအာင္ ႀကဳိးစားရုံတင္အားမရဘဲ အေခၚအေ၀ၚပါ ဆန္းေအာင္ ႀကဳိးစားၾကျပန္ေလေတာ့ လာေသာက္တဲ့ ပရိသတ္ခမ်ာ တစ္ခါတစ္ခါ မ်က္စိေတာင္ လည္ခ်င္စရာ...

ခ်စ္ေကာင္းတစ္ခြက္ ” ဆိုတာက ေကာ္ဖီခါးခါးတစ္ခြက္ ( ေကာ္ဖီခါးခါးဆိုတာ ဦးခ်စ္ေကာင္းရဲ႕ နာမည္ႀကီးသီခ်င္းကိုး )

ပန္းေတာင္းတစ္ခြက္ ” ဆိုတာက လက္ဖက္ရည္ခ်ဳိခ်ဳိတစ္ခြက္ ( ေက်ာက္ပန္းေတာင္းနယ္က ထန္းလ်က္တို႔ ႀကံသကာတို႔ နာမည္ႀကီးေလေတာ့ အႏွီအခ်က္ကို အစြဲျပဳၿပီး ေခၚဟန္တူပါရဲ႕ )

က်ဆိမ့္ ဂိတ္ဆံုးတစ္ခြက္ ” က်ဆိမ့္ကို က်ႏိုင္သမွ်က်ေအာင္ ေဖ်ာ္ခိုင္းတာကိုးဗ် ( ဂိတ္ဆံုးဆိုတာကေတာ့ အဆံုးစြန္ထိလို႔ ဆိုလိုဟန္တူပါရဲ႕ ) ခပ္ေနာက္ေနာက္ လူတစ္ေယာက္ကေတာ့ “ က်ဆိမ့္ ဂိတ္ဆံုး ပတ္စီး တစ္ခြက္ ” လို႔မွာထည့္လိုက္တာ အေဖ်ာ္ဆရာခင္မ်ာ မ်က္စိေတာင္ လည္ရွာပါေလေရာ...

လက္ဖက္ရည္တစ္ေဂါက္ ” ဒါကေတာ့ အညာစတိုင္ဗ်ဳိ႕...လက္ဖက္ရည္မွာ ပါသင့္ပါထိုက္တဲ့ ပါ၀င္ပစၥည္းအကုန္ထည့္ေပမင့္ ခြက္အျပည့္မေဖ်ာ္ဘဲ လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုးရဲ႕ အေပၚကိုင္းအထိေရာက္ေအာင္ပဲ ထည့္ထားတာကို ေခၚပါသတဲ့...နည္းနည္းဘိုဆန္တဲ့ ငတိေတြကေတာ့ “ ဟပ္ဖ္တီး ” လို႔ ေခၚပါသဗ်ား…ဆိုလိုရင္းကေတာ့ အတူတူပဲေပါ့…အျပည့္မေဖ်ာ္ဘဲ တစ္၀က္ေက်ာ္ေလာက္ပဲ ေဖ်ာ္ခိုင္းတာဆိုပဲ…အတၱေနာမတိနဲ႔ ေျပာၾကည့္ရရင္ေတာ့ နည္းနည္း ဂန္က်ယ္တဲ့ ငတိေတြေပါ့ေလ…

ပံုမွန္ ဖန္ကဲ ဟပ္ဖ္တီး ” ဆိုတာကေတာ့ သူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္ရဲ႕ လက္ဖက္ရည္ေသာက္နည္း...ပံုမွန္အခ်ဳိးက်ေဖ်ာ္ထားတဲ့အထဲမွာ အက်ရည္နည္းနည္း ပိုထည့္ၿပီး ကိုင္းအထိပဲ ေဖ်ာ္ခိုင္းတာဆုိပဲ...

ခ်ဳိေပါ့က် တိုင္ကီ ၀မ္း” ဆိုတာကေတာ့ လက္ဖက္ရည္ အခ်ဳိခပ္ေပါ့ေပါ့မွာ အက်ရည္ေလး ကဲထားတာကို ရိုးရိုးလက္ဖက္ရည္ခြက္နဲ႔ မထည့္ဘဲ Mug ခြက္လို ခြက္ႀကီးႀကီးနဲ႔ ထည့္ထားတာကို သညာေပးထားတာဆိုပဲ...ၾကားခါစတုန္းကေတာ့ အလို သည္လူေတြ လက္ဖက္ရည္ႀကဳိက္ခ်က္ကေတာ့ တိုင္ကီနဲ႔တစ္လံုးေတာင္ ကုန္ေအာင္ေသာက္မယ့္သေဘာထင္ပါရဲ႕လို႔ေတာင္ ေတြးမိေသးတာရယ္...

သည္ၾကားထဲမွာ “ ခ်ဳိက် ” “ ခ်ဳိပ်စ္ ” ဆိုတာေတြက ရွိေသးျပန္ေရာ...ဒါတင္ဘယ္ကလိမ့္တုန္း...“ ခ်ဳိပက္လန္ ” ဆိုတာေတာင္ ရွိေခ်ေသး...ခ်ဳိလြန္းလို႔ ပက္လက္ေတာင္ လန္သြားရမယ္လို႔ ဆိုလိုပါသတဲ့...

တစ္ခါသားမွာေတာ့ “ ခ်ဳိပက္လန္ ေတာသားႀကီး ပစ္လဲ ” လို႔မွာလိုက္တာလည္း ၾကားဖူးပါသဗ်ား...ခ်ဳိလြန္းမက်ခ်ဳိလိုက္ေတာ့ အခ်ဳိႀကဳိက္လွပါတယ္ဆိုတဲ့ အညာေတာသားႀကီးေတာင္ ပစ္လဲသြားႏိုင္တဲ့ လက္ဖက္ရည္လို႔ တင္စားတယ္ဆိုလား...

အညာက လက္ဖက္ရည္ဆိုင္တစ္ဆိုင္ကေတာ့ လက္ဖက္ရည္ကို ဒန္အိုးႀကီးထဲမွာ တစ္ခါတည္းေဖ်ာ္ထားၿပီး ဘာပဲမွာမွာ သည္အထဲကပဲ ခပ္ၿပီးေရာင္းပါသတဲ့...ေသာက္တဲ့လူက ႏုိ႔ဆီနည္းနည္းလို႔ အထြန္႔တက္ရင္ ႏို႔ဆီထည့္ေပး...အဖန္ရည္ေလးကဲပါဦးဆိုမွ အဖန္ရည္ထည့္ေပးလိုက္ေတာ့ အိုေခဆိုပဲ...အေၾကာင္းသိတဲ့လူေတြကေတာ့ သူ႔ဆိုင္မွာ ၀င္ေသာက္ရင္ “ အိုးေဖ်ာ္ တစ္ခြက္ ” လို႔ မွာၾကပါေလေရာ...

ေရႊမန္းၿမဳိ႕က လက္ဖက္ရည္ဆိုင္တစ္ဆိုင္မွာေတာ့ ၾကက္ဥအစိမ္းကို ေဖာက္ထည့္ၿပီး သံပုရာရည္ညွစ္ သၾကားထည့္ထားတဲ့ ေသာက္စရာ “ ၾကက္သံ ” ကို “ ရွင္သန္ျခင္း ” လို႔ နာမည္ေျပာင္ေျပာင္ေျမာက္ေျမာက္ ေပးထားတာကိုလည္း ႀကဳံဖူးပါရဲ႕...

အညာဆိုင္တစ္ဆိုင္မွာေတာ့ ပလာတာေပၚမွာ ၾကက္ဥတင္ၿပီး ေၾကာ္ထားတဲ့ စားစရာကို “ ခိုင္သင္းၾကည္ ” လို႔ နာမည္ေပးထားပါေလေရာ...ထူးဆန္းလြန္းလို႔ စံုစမ္းၾကည့္ေတာ့ အႏွီစားစရာကို “ တင္ေၾကာ္ ” လို႔ နာမည္ေပးထားေပမင့္ ခိုင္သင္းၾကည္က ဇြန္စီ ေၾကာ္ျငာမွာ သူတင္ပါးကို အျပေကာင္းလြန္းတာကေန အစျပဳၿပီး တင္ေၾကာ္မွသည္ ခိုင္သင္းၾကည္လို႔ နာမည္ေျပာင္းပါေလေရာတဲ့...

သည္ၾကားထဲမွာ အီၾကာေကြ႕ကို “ ဂ်ဳံရွည္ေၾကာ္ ” နံျပားကို “ ဂ်ံဳျပားကင္ ” လို႔ နာမည္ေပးတာလည္း ရွိပါေသးရဲ႕...

လက္ဖက္ရည္မွာတဲ့ေနရာမွာေတာ့ ဦးဟန္ၾကည္ရဲ႕ အဘိုး ဦးျမႀကီးကို မီတဲ့လူ ရွိမယ္မထင္ဘူး…အဘိုးက ကပ္ေစးႏွဲတာမွ ႏွပ္ေခ်းကိုေတာင္ ငပိလုပ္ခတ္တယ္ဆိုတဲ့ လူစား…ေမာင္ဟန္ၾကည္ ခပ္ငယ္ငယ္က အဘိုးဆီအလည္သြားတဲ့အခါ ငါ့ေျမးႀကီးကို လက္ဖက္ရည္တိုက္ရမယ္ဆိုၿပီး လက္ဖက္ရည္ဆိုင္ေခၚသြားေတာ့ ကေလးပီပီ ၀မ္းသာေပသေပါ့ေလ…ေသာက္ရေခ်ေသးေပါ့…လက္ဖက္ရည္ဆိုင္္ေရာက္လို႔ ထိုင္လည္းထိုင္ၿပီးေရာ မဟာေကာ္တရာအဘိုးက ေကာင္တာကိုလွမ္းၿပီး “ လက္ဖက္ရည္ တစ္ခြက္ခြဲ…ႏွစ္ခြက္မွ်ထည့္လိုက္… ” လို႔ ခပ္တည္တည္ ေအာ္ၿပီးမွာလိုက္တာ တစ္ဆိုင္လံုးရွိတဲ့လူေတြခမ်ာ မၾကားဖူးတာၾကားရၿပီး အံ့ၾသလြန္းလို႔ အသံေတြကို တစ္ခ်က္တည္းတိတ္…အေဖ်ာ္ဆရာလည္း အူေၾကာင္ေၾကာင္ကို ျဖစ္လို႔…အဘိုးကေတာ့ ခပ္တည္တည္…ေမာင္ဟန္ၾကည္ခမ်ာ မခ်ိသြားၿဖဲ…
မဟာေကာ္တရာ ဂႏၴ၀င္ဦးကပ္ေစးအဘုိးက လက္ဖက္ရည္တစ္ခြက္ ၅၀ ကို ႏွေျမာေတာ္မူတာေၾကာင့္ ႏွစ္ခြက္စာ ေငြ ၁၀၀ အကုန္မခံဘဲ တစ္ခြက္ခြဲစာ ၇၅ က်ပ္ပဲ အကုန္ခံေတာ္မူတာကိုးဗ်…အဘိုးရဲ႕ လက္ေတြ႕ေခၽြတာေရးေဖာ္ျမဴလာကို လက္ေတြ႕သံုးခ်င္ရင္ေတာ့ မွတ္သာထားၾကေပေရာ့… း)

လက္ဖက္ရည္ေသာက္ရင္ ရင္တုန္တတ္လြန္းလို႔ ေ၀ါင္ေ၀ါင္ေရွးထားေပမင့္ ျမန္မာ့ယဥ္ေက်းမႈအရ မိတ္ေဆြအေပါင္းအသင္းနဲ႔ဆံုရင္ လက္ဖက္ရည္ဆိုင္ပဲ ေခၚသြားရေလတဲ့ ဦးဟန္ၾကည္ခမ်ာ တစ္ဆိုင္ေရာက္ရင္ အေခၚအေ၀ၚတစ္မ်ဳိး ဗဟုသုတရ ေနာက္တစ္ဆိုင္ ေနာက္တစ္မ်ဳိးနဲ႔ ျမန္မာစကားအသစ္ေတြ အေတာ္မ်ားမ်ားေတာင္ စုေဆာင္းမိေနပါေရာလား...။ ။


photo credit to Google.

12 comments:

Aunty Tint said...

လက္ဖက္ရည္ဋီကာ အေျဖရွာၾကည့္ လက္ေတြ႔သိခ်င္တာ
“ ခ်ဳိပက္လန္ ေတာသားႀကီး ပစ္လဲ ” လက္ဖက္ရည္။
စံုပါေပ့ ဆရာဟန္ေရ ေငြနဲ႔၀ယ္ယူလို႔မရတဲ့ အမယ္စံု လက္ဖက္ရည္ရဲ႕ ဗဟုသုတအျပင္ 'ဂ်ံဳရွည္ေၾကာ္ ဂ်ံဳျပားကင္' ပါအဆစ္ ရသြားၿပီ ... :D

ေမတၱာျဖင့္
တီတင့္

ဘုန္းဘုန္းေတာက္ said...

"က်ဆိမ့္ ဂိတ္ဆုံး ပတ္စီးတစ္ခြက္" ရယ္ရတယ္ေနာ္။

ဒါဖတ္ၿပီးေတာ့ ေခ်ာ(အစိမ္းေရာင္လြင္ျပင္)ေရးတဲ့ ၀တၳဳတုိကုိ သြားသတိရတယ္။ အဲထဲမွာ လက္ဖက္ရည္မွာေတာ့ "မုိးေဟကုိ ၀မ္း၊ မုိးယုစံ တူး"ဆုိတာ ပါေသးတယ္။

လူတစ္ကုိယ္ အႀကဳိက္တစ္မ်ဳိးစီေနာ္။ ေက်ာင္းမွာ အလုပ္လုပ္လာလုပ္တဲ့ လက္သမားတစ္ေယာက္ကေတာ့ ထမင္းစားၿပီးတုိင္း လက္ဖက္ရည္တစ္ခြက္ ေသာက္ကုိ ေသာက္ရမွတဲ့ဗ်ာ။

Anonymous said...

ဆရာဟန္..
မွတ္သားေလာက္ပါတယ္ရွင္။
သိုု ့ေပမဲ့အေတြးတစ္ခုုေပးတယ္ရွင့္။ က်မသိခဲ့တဲ့လက္ဖက္ရည္ခြက္ေလးေတြကေသးေသးေလးေတြ ဒါကုုိမွကုုိင္းထိပဲထဲ့ခုုိင္းၾကတယ္ဆုုိေတာ့ခြက္ထဲမွာေသာက္စရာမွပါပါေတာ့မလားလိုု ့။ ဒါမွမဟုုတ္ခြက္ၾကီးေတြသံုုးကုုန္ၾကျပီလား။ တုုိင္ကီေတာ့ရွိေသးတယ္ဆုုိေတာ့မတ္ခြက္ထက္ၾကီးတာေတာ့မသံုုးေသးဘူးလုုိ ့ထင္မိတယ္။
လင္းပါအုုန္းၾဆာရယ္။ း)
အုုိင္အိုုရာ

ဟန္ၾကည္ said...

ကၽြန္ေတာ္တို႔အညာမွာက လက္ဖက္ရည္ခြက္ထဲကို လက္ဖက္ရည္ထည့္ရင္ ခြက္ႏႈတ္ခမ္းတိုက္ အျမွဳပ္ေတြပါ စီးက်ေနမွ ႀကဳိက္တာကိုး မအိုင္အိုရာရဲ႕...ေဂါက္တို႔ ဟပ္ဖ္တီးတို႔က်ေတာ့ အႏွီလို အျပည့္အလွ်ံမထည့္ေတာ့ဘဲ လက္ကိုင္တဲ့ကိုင္းရဲ႕အေပၚစ ေအာက္ပိုင္းမရွိတရွိေလာက္ပဲ ထည့္လိုက္ေတာ့ ခြက္တစ္၀က္ေက်ာ္ေက်ာ္ေလာက္ေတာ့ က်န္ေသးတာေပါ့ဗ်ာ...

တိုင္ကီကို မတ္ခြက္နဲ႔ ထည့္ေပးတာေတာ့ မဟုတ္ဘူးေပါ့ဗ်ာ...ကၽြန္ေတာ္တို႔ ျပည္နယ္မွာေတာ့ ငါးၾကင္းဖန္ခြက္နဲ႔ ထည့္ေပးတာ ႀကံဳဖူးတာပါပဲ... း)ျပည္မသားေတြက အလွေသာက္ ဟပ္ဖ္တီးေပါ့...ျပည္မသားေတြက်ေတာ့ အ၀ေသာက္ တိုင္ကီေပါ့...း))

စံပယ္ခ်ိဳ said...

ဆရာေရးထားသလုိ လက္ဖက္ရည္ဋီကာကုိမေရးတတ္ပါဘူး တင္ထားတဲ႔ပုံၾကည္ျပီး လက္ဖက္ရည္ေသာက္ခ်င္သြားတာကေတာ႔အမွန္ပဲဆရာေရ........
မေလးရွားမွာေတာ႔ အျမွဳပ္ေတြပါစီးက်ေနတဲ႔လက္ဖက္ရည္ကုိ လူၾကိဳက္မ်ားတယ္......
ဒီေနရာေရာက္မွ လက္ဖက္ရည္ မေသာက္ဖူးေသးဘူးဆရာ ။

ညီလင္းသစ္ said...

ဆရာဟန္ေရးတဲ့ လက္ဖက္ရည္ဋီကာကေတာ့ စံုပါေပ့ဗ်ာ…၊ အေခၚအေဝၚ အသစ္ေတြလည္း ရသြားတယ္၊ က်ေနာ္လည္း လက္ဖက္ရည္တစ္ခြက္ တစ္မတ္ေခတ္ကို မီလိုက္တဲ့ ယဥ္ေက်းမႈထဲမွာ လူလားေျမာက္ခဲ့ရသူ ပါပဲ…၊ း)

လက္ဖက္ရည္ကာတြန္းေလး တစ္ခုကိုေတာင္ သတိရသြားမိတယ္၊ စံုတြဲတစ္တြဲ လက္ဖက္ရည္ဆိုင္ကို ဝင္လာၿပီး “မမက ႐ွယ္၊ ကိုယ္က ခ်စ္ေကာင္း” လို႔ အသီးသီး မွာၾကသတဲ့၊ ဒါကိုၾကားတဲ့ နယ္က ဦးႀကီးတစ္ေယာက္က ၿမိဳ႕မွာ ကိုယ့္နာမည္ကုိယ္ေျပာၿပီး မွာရတယ္ေအာက္ေမ့ၿပီး “ေဟ့.. ငါကေတာ့ စံလွကြာ” လို႔ ေအာ္ေျပာလိုက္တဲ့ ကာတြန္းေလး..။ းD

ပဥာက္ said...

က်စိမ္႔ တခြက္ဆရာ...:D

Burman Managers,Engineers and Scientists said...

Please also visit my blog.

http://wunzinminraja.blogspot.sg/
ဝန္ဇင္းမင္းရာဇာ

ပစ္ပစ္ said...

ေရးလည္းေရးတတ္ပါ့ ဆရာရယ္..
ဖတ္ျပီး ပစ္ေတာင္ လဘက္ရည္ေသာက္ခ်င္စိတ္ေပါက္သြားတယ္..

Anonymous said...

Reading it after lunch while sleepy at work. It makes me miss a cup of strong "kya sate"...

San San Htun said...

“ ခ်ဳိပက္လန္ ေတာသားႀကီး ပစ္လဲ ” နာမည္ေလးက မိုုက္တယ္...ၾဆာဟန္ ့လက္ဖက္ရည္ဋီကာက စုုံလိုုက္သမွ စံုု ..စံုု ေနတယ္..လက္ဖက္ရည္ေလး တစ္ၾကိ ုုက္ အီၾကာေကြးေလး တစ္ကိုုက္ ေကာက္ညွင္းေပါင္းေလး တစ္ေထြးနဲ ့ ေသာက္ခ်င္သြားၿပီ..

ေဆြေလးမြန္ said...

စံုပါေပ႕ဆရာဟန္ရယ္ သို႕ေပမယ္႕ ေဆြေလးမြန္တို႕ကေတာ႕ တိုတိုတုတ္တုတ္ ေပါ့ဆိမ္႕ တစ္ခြက္ပဲ..
:) :) :)

ႀကဳိက္ရင္ေပါ့ေလ . . .

Powered By Blogger